Singgang ikan jernih.
Singgang ikan ni ada 2 jenis. 1) singang ikan jernih dan 2) singang ikan kuning. Ikan yang boleh dimasak singgang ni banyak. Contohnya, ikan selar, ikan kembung, ikan tenggiri, ikan aya(tongkol). Biasanya kami gunakan ikan tenggiri. Tapi musim hujan ni susah sikit nak dapatkan ikan-ikan segar jadi tadi just guna kembung saja.
Bahan-bahan
Ikan(2 atau 3 ekor, dibersihkan dan dipotong dua)
Lengkuas (dihiris nipis)
Asam keping (2 keping, kalau nak masam, boleh tambah lagi)
Bawang merah kecil (dimayang)
Air
Cara-cara
1) Campurkan semua ke dalam kuali, biarkan sehingga mendidih. Air diletakkan sehingga tenggelam ikan atau
bergantung pada kuantiti ikan. Kalau ikan banyak, lebihkan air.
2) Bila dah mendidih, hidangkan.

No comments:
Post a Comment