Puding Kastard berkuah
Resepi diambil dari blogger jugak. Credit pada kak intan.
Untuk puding
Bahan-bahan
-1 tin tepung kastard
-4 tin air; disukat menggunakan tin tepung kastard tadi.
-sedikit garam
-3 sudu besar gula (time saya buat memang kurang manis, kalau refer resepi asal diletak sesenduk gula)
-1 tin krim jagung
Cara-cara
1) Campur tepung kastard dengan air, masukkan ke dalam kuali, panaskan
2) Masukkan garam dan gula, kacau sehingga agak-agak dah sebati
3) Campurkan 1 tin krim jagung.
* Tepung kastard tu akan jadi likat dan berketul-ketul. Jangan berhenti kacau. Setelah agak likat dan berkilat, angkat dan masukkan ke dalam bekas acuan. Biarkan sejuk seketika kemudian masukkan ke dalam peti ais.
Untuk kuah:
Bahan-bahan
-3 tin susu sejat
-1 tin mixfruit cocktail
-5 tin air
-5 sudu besar gula (ni pun sama, resipi asal 3 senduk gula)
-sebijik telur ayam
-1 sudu tepung kastard
-sedikit garam
Cara-cara
1) campurkan semua bahan ke dalam periuk, kecuali mixfruit.
2) Panaskan dan gaulkan semuanya.
3) Toskan mixfruit cocktail, buang airnya. Just ambik buahnya saja.
4) Bila agak-agak semua dah sebati, tuangkan ke dalam bekas, biarkan sejuk seketika dan letak dalam peti
ais.
5) Bila nak makan, campurkan mix fruit cocktail.
notes : masa hidangkan, kami letak ice cube sekali. best!

No comments:
Post a Comment