Bahan-bahan :
Ayam yang dah siap dibersihkan (kuantiti ikut suka hati)
Cili boh atau cili kering
Bawang merah(kuantiti bergantung pada banyak mana ayam yang digunakan)
Bawang putih; 2 ulas
Bancuhan air asam jawa (kalau nak masam sikit, letak lebih sikit)
Garam,aji nomoto,gula ; secukup rasa
Cara-cara :
- Kisarkan bawang merah,bawang putih, cili kering (jika digunakan)
- Tumis bahan kisar, bila bawang dah warna keperang-perangan, masukkan sekali cili boh (jika tak guna cili kering). Tunngu sehinga cili boh yang ditumis masak ; cara nak tau dah masak tu bila dah naik bau, masak lah tu.
- Bila bahan yang ditumis sudah masak, campurkan bancuhan air asam jawa tadi dan 2 helai daun limau purut. Gaulkan,biarkan 2 3 minit.
- Masukkan ayam,gaulkan. Tambahkan sedikit air supaya ayam tu masak sepenuhnya. Biarkan, dan tunggu ayam sehingga masak.
- Dah masak, hidang kan.
Bahan-bahan :
Ayam yang dah siap dibersihkan (kuantiti ikut suka hati)
Cili boh atau cili kering
Bawang merah(kuantiti bergantung pada banyak mana ayam yang digunakan)
Bawang putih; 2 ulas
Bancuhan air asam jawa (kalau nak masam sikit, letak lebih sikit)
Garam,aji nomoto,gula ; secukup rasa
Cara-cara :
- Kisarkan bawang merah,bawang putih, cili kering (jika digunakan)
- Tumis bahan kisar, bila bawang dah warna keperang-perangan, masukkan sekali cili boh (jika tak guna cili kering). Tunngu sehinga cili boh yang ditumis masak ; cara nak tau dah masak tu bila dah naik bau, masak lah tu.
- Bila bahan yang ditumis sudah masak, campurkan bancuhan air asam jawa tadi dan 2 helai daun limau purut. Gaulkan,biarkan 2 3 minit.
- Masukkan ayam,gaulkan. Tambahkan sedikit air supaya ayam tu masak sepenuhnya. Biarkan, dan tunggu ayam sehingga masak.
- Dah masak, hidang kan.
senang je!
Tips : Nak tahu ayam dah masak atau belum; tunggu sehingga air yang dimasukkan tadi sudah berkurang separuh atau lebih.

No comments:
Post a Comment